Faghandel innen båt, jernvare og arbeidsklær

Regional aktør med sterke merkevarer selges nå grunnet pensjon. Høy lønnsomhet og flere solide ben å stå på.

Kr. 8.750.000 Beliggenhet: Midt-Norge
Prisantydning: Kr. 8.750.000,–
Omsetning 2022: Kr. 30.000.000,–
Husleie: Kr. 1.440.000,–

Kontakt en av våre meglere her

Detaljer

Etablert: 1996
Bakgrunn for salg: Generasjonsskifte
Antall ansatte: 8
Årsverk: 8

Dokumenter

Husleie/Lokalitetene

Husleie: 1.440.000 kr / år
Areal: 2.900 m2
Parkering: Egen parkeringsplass

Drift

Konsept: Maskiner/utstyr/arbeidsklær
Åpningstider: Man–fre: 07:30–16:00
Lørdag: 10:00–14:00

Finansiell informasjon

Omsetning 2021: 29.496.573 kr
Lønnsprosent: 13.9%
Varekostnad: 68.5%

Diverse informasjon

Kompaniskap: Nei
Offentlige pålegg: Nei
Tilgjengelige vedlegg: Regnskap, leieavtale, anleggsmidler, eiendomstakst, m.m.

Per Arne Reiersrud

Megler/Partner
T: 22 61 21 00
M: 91 77 27 36

Vi har nå for salg en større virksomhet i Midt-Norge, som tilbyr varer og tjenester knyttet til båt, arbeidsklær og jernvare. Bedriften har i 25 år tilbudt sine kunder kunnskap, kvalitet og ikke minst et svært bredt vareutvalg. Dette har resultert i høy kundetillit, regional markedsdominans og kontinuerlig positiv økonomi.

Prospektet er basert på salg av virksomheten og tilhørende varelager, men eier er åpen for å selge også eiendom og aksjeselskap. Av dagens 4 eiere har én avgått med pensjon. De andre tre er aktive i selskapet, og åpne for å fortsette med det. Eiendommen kan potensielt inngå i salget.

Forretningskonsept
Selskapet tilbyr utstyr, maskiner og tjenester innen de tre strategiske områdene båt, jernvare og arbeidsklær. Omsetningen i de tre avdelingene er nærmest jevnstor, og fordeler seg på bedrifts- og privatmarkedet med henholdsvis 90 og 10 prosent. Forretningen har en stor kundebase med mange faste kunder, og leveranseavtale med flere store og kjente bedrifter.

I tillegg til butikken har de et velutrustet verksted for service og reparasjon av båtmotorer og småmaskiner, snøscootere, ATV, m.m – primært ment for produkter de fører selv. Utover dette tilbyr de noe utleie og vinteropplag. De har også konferanserom som benyttes til kurs for bedrifter og privatpersoner.

Bedriften er kjent for høy kvalitet, service og kompetanse. De har dyktige medarbeidere med lang fartstid, og baserer seg på kjente kvalitetsleverandører. Utvalget er omfattende, med mer enn 17.000 lagerførte produkter.

Viktige merkevarer:
Yamaha
Pioner Boats
Amt Boats
Tysse
Stiga Honda
Metabo
Tess
Hydroscand
Stihl
Flak
Blåkläder
Granberg
Arvid Nilson-Luna
Linde Gas

Lokaler og beliggenhet
Bedriften er lokalisert i et regionalt handelsområde med over 30.000 innbyggere, og mange spennende næringsaktører. Regionen er i sterk vekst, blant annet som resultat av en av Forsvarets satsinger. Området er rikt på både kultur og natur, og attraktivt for både turister og tilflyttere.
Forretningen ligger sentralt plassert i et næringsområde langs hovedveien, med god eksponering mot all forbipasserende trafikk. Lokalene teller hele 2.900 m2, med en butikkdel på ca. 1.600 m2. Lokalene er velegnet for driften, med fine lysforhold og takhøyde som skaper en god handleopplevelse. Butikken er godt organisert med oversiktlige og tiltalende avdelinger for de ulike produktgruppene.

Produktområder

Arbeidsklær

Butikken er regionens største leverandør av arbeidsklær. En rekke større og mindre bedrifter har etablert faste avtaler med dem, slik at de ansatte kan komme til butikken og hente ut det de trenger av utstyr og arbeidstøy. Slik betjener de en stor del av områdets arbeidsstokk med kvalitetsklær fra Blåkläder, samtidig som det genererer en jevn og betydelig inntektsstrøm.

Med egen logopresse tilbyr de også raskt påtrykk av logo og lignende. En egen butikkavdeling er dedikert til formålet, slik at de til enhver tid har et rikholdig vareutvalg tilgjengelig. Under denne avdelingen ligger også verneutstyr, med Univern som hovedleverandør. Det kundene ikke finner i butikken kan bestilles og leveres på kort tid.

Båt
Med sjø på alle sider er båt viktig for folk området – både som fremkomstmiddel, arbeidsverktøy og fritidsaktivitet. Regionen har en stor fiske- og havbruksnæring, og både hobbyfiske og friluftsliv står sterkt. Dette segmentet utgjør derfor et omfattende marked. Forretningen er totalleverandør, og har i tillegg til båter også en stor avdeling for båtutstyr og klær.

Butikkens filosofi er å yte kvalitet i alle ledd, og i tråd med dette har de valgt Yamaha som leverandør av utenbordsmotorer, samt Pioneer og Steady for småbåter. Nylig har de også blitt forhandler for AMT, en finsk kvalitetsprodusent av båter for praktisk og rekreasjonell bruk. I tillegg forhandler de båttilhengere fra Tysse og Respo.

Som totalleverandør tilbyr de også service og vinterlagring. Vinteropplag gjøres i oppvarmede lagringshaller i bygget og på eiendommen. Kapasitet ligger på rundt 20 båter, hvor det til enhver tid er større etterspørsel enn kapasitet.

Jernvare
Hovedtyngden av butikkvarene er tilknyttet isenkram-segmentet. Her finner både privatpersoner og store deler av det lokale næringslivet det de trenger. Avdelingen rommer også et godt utvalg småmaskiner, som håndholdte verktøy, aggregater, vannpumper, snøfresere, kompressorer, byggtørkere, og så videre. Også disse fra anerkjente produsenter.

Butikken er autorisert Hydroscan-forhandler, og har egen underavdeling for slanger, med tilhørende presse.

Av større objekter forhandler de bl.a. tilhengere fra Tysse i ulike størrelser og til ulikt bruk, og kan tilby utleie av forskjellige maskiner og tilhengere.

Eiendom
Bedriften leier i dag hele eiendommen. Eier er imidlertid den samme, og det åpnes for at eiendommen kan selges sammen med bedriften. Tomt og byggmasse utgjør henholdsvis 5.000 m2 og 2.900 m2. Hovedbygget ble satt opp i 1978 og har flere tilbygg – det siste fra 2021.

Eiendommen ligger i et aksjeselskap hvor dette er eneste eiendel. Årlig leieinntekt er 1.440.000 kr.

Prisen vurderes til 20.000.000 kr. Nylig utført takst foreligger, og kan sendes på forespørsel.

Fordeler og muligheter
Virksomheten er veletablert og sentralt plassert i et attraktivt område, hvor det i tillegg er ventet god vekst og utvikling. Også innenfor dagens marked og forretningskonsept er det gode muligheter for videre vekst

Bedriften har et omfattende vareutvalg, og er på flere varetyper størst i regionen. Dette bidrar til å opprettholde markedsposisjonen og gjøre dem til en foretrukket leverandør for både bedrifter og privatpersoner. Kundemassen er solid, og omfatter store deler av næringslivet i området.

Nedslagsfeltet vil med målrettede markedstiltak kunne utvides. Penetrasjonen er i dag størst i nærliggende kommuner, men med sitt brede og kvalitetsorienterte sortiment er forretningen i praksis attraktiv for hele regionen, samt tilliggende randsoner. Digital og sesongbasert markedsføring vil trolig være effektive virkemidler for å utvide salgsradiusen.

Bedriften er etablert på sosiale medier og har en funksjonell nettside, med mye og god produktinformasjon. I tillegg benyttes Finn.no til nettannonsering.

I en faghandel vil det på generell basis alltid være behov for utvikling og optimalisering av sortiment, vareutstilling, lagring og andre former for utvidelse og reorganisering. De rause og fleksible lokalitetene gir virksomheten gode rammer for dette. Bedriftens omdømme og utbredelse gjør det attraktivt for nye produsenter og leverandører å selge sine produkter her. Alt ligger derfor til rette for å utvide vareutvalget, dersom man ønsker det.

Et aktuelt vekstområde kan være utleie av maskiner og tilhengere. Dette er en attraktiv tjeneste med høy lønnsomhet. Bedriften tilbyr noe av dette allerede, men har fortsatt et urealisert potensial.

Pris og verdivurdering
Bedriften er solid og godt innarbeidet. De har alltid hatt positive tall og opplever fortsatt vekst. I 2021 endte omsetningen på 29.5 MNOK med en EBITDA på 2.6 MNOK. I 2022 økte dette ytterligere til 29.638.000 kr, som er firmaets høyeste noen gang.

Uti fra en totalvurdering vurderes prisen for virksomheten til 8.750.000 kr + varelager

Varelageret utgjorde pr. 31.12.2022 8,5 MNOK, etter avskriving for prisfall/ukurans.

Ved en transaksjon på aksjeselskapet vil «kontant og gjeldfri basis» prinsippet være det mest presise, med bakgrunn i den prisingen som prospektet er basert på.

Med prisantydningen over og balanse fra 31.12.2021 tilsvarer det en pris for 100% av aksjene på 16.150.000 kr.

Eiendommen har en årlig leieinntekt på 1.440.000 kr og vurderes til en pris på 20.000.000 kr.

Bedriftsbørsen AS er Norges største bedriftsmegler. Totalt står vi for 40-60 transaksjoner i SMB- markedet hvert år. Vi har unik kompetanse på salg av bedrift og bred transaksjonserfaring. Våre verdivurderinger er «markedsrettede», og forteller gjennom vår erfaring hva markedet burde være villig til å betale for virksomheten.